Olympische hoogten

By Erwin van de Pol | Voetbalorganisaties

aug 23 2016

Erwin van de PolNet als u waarschijnlijk, kijk ik bij de Olympische Spelen naar sporten die ik de vier jaar ervoor heb overgeslagen. Met plezier. Voetbal, ik zeg het hier eerlijk, is even niet aan de orde. Goed, er zitten sporten bij waarvan je denkt, waarom dit wel, terwijl het IOC ooit heeft besloten om cricket, rugby en beeldhouwen van het speelschema te laten verdwijnen?

Kleine kruimelaars

Verder voor wat betreft die bestuurlijke kant lijkt het beter te gaan op de Olympus. Het IOC kwam jarenlang qua bestuurlijke rotzooi in de buurt van, maar ik wil echt niet beledigend worden, de UEFA en de FIFA. Omkoping door potentiële speelsteden, waar hebben we dat meer gezien? Nu hoor je er niet veel meer over. Paar Ierse kleine kruimelaars die gerommeld hebben met kaartjes, leuke franje aan de zijkant van het gebeuren. En in de Keirin finale, ook zo’n sport met een vierjaarlijkse cyclus, hadden we de sketch met twee, later drie favorieten die de regels hadden overtreden en toch de hand boven het hoofd werd gehouden. Maar ja, ook dat is weer het gebruikelijke, inconsistente en hypocriete beleid van een bestuur in de wielrennerij. Wat is nieuw? Dus misschien kan het wel, gewoon bestuurders die een toernooi laten organiseren, de medailles uitreiken en verder geen aanstoot geven. Zou het ooit mogelijk zijn bij de UEFA en de FIFA?

Touwtrekken

Wel liggen er belangrijke bestuurlijke beslissingen voor het IOC in het verschiet, die bestuurders die in al hun bescheidenheid hun plaats kennen met verve kunnen nemen. Want in Rio is gebleken dat een aantal beslissingen uit het verleden snel moeten worden terug gedraaid. Touwtrekken en beeldhouwen lijken mij interessanter om naar te kijken dan verreweg de meeste wedstrijden van het laatste EK voetbal en moeten dus terug op het programma van de Spelen. En waarom heeft het IOC ooit in de negentiende eeuw besloten dat voortaan de kleren aan moeten bij het sporten en daarmee gebroken met de traditie uit de Oudheid?

Erwin van de Pol

About the Author

Erwin van de Pol is organisatie-adviseur bij Rijnconsult en schrijft al 30 jaar voor diverse kranten en bladen over bestuurlijke en internationale zaken. Voor Hard Gras en Panenka schrijft hij voetbalverhalen en aan de zijlijn blogt hij ook voor Hard Gras. Speelde bij Stormvogels en RKVV Velsen en is al meer dan 50 jaar hartstochtelijk Telstar-supporter (en vanwege een Romeins intermezzo, ook een beetje van AS Roma).