Het was zomer 2015, toen het voltallige managementteam van Organisatieadviesbureau Rijnconsult op vakantie was en er niemand paraat was om de wekelijkse blog te schrijven. Ik ben inmiddels 18 jaar werkzaam bij Rijnconsult en als beheerder van de orderportefeuille voelde ik me geroepen om het personeel op de hoogte te houden van de offertestand en het reilen en zeilen. Ik schreef mijn eerste blog voor Rijnconsult en sindsdien ben ik door de directie opgenomen in de carrousel van het MT, voor het schrijven van de weekblog.
Na een aantal blogs te hebben geschreven, werd ik regelmatig door mijn omgeving aangesproken over de manier van schrijven. “Waarom ga je geen columns schrijven voor de krant, of een boek!?” Deze positieve benaderingen en het enthousiasme dat ik van het bloggen kreeg, zette mij aan het denken.
Als voetballiefhebber denk je dan natuurlijk als eerste aan het schrijven van columns op de sportpagina in de krant of een voetbalboek. Mijn keuze viel op een voetbalboek, maar waar ga je dan over schrijven? De schappen staan immers al vol met voetbalboeken en hoe maak je je concept uniek?
Op de dag dat ik besloot om een voetbalboek te gaan schrijven, ben ik naar de plaatselijke bibliotheek in Arnhem gegaan, waar ik vervolgens uren verbleef om ideeën op te doen. Uiteindelijk leek het mij wel interessant om een boek te gaan schrijven over de geschiedenis van het Nederlandse profvoetbal. Het resultaat was, dat ik ’s-avonds thuis kwam met zo’n 20 boeken over de geschiedenis van het Nederlandse profvoetbal. Kort daarna kwam ik in contact met schrijfcoach Oscar Bulthuis, die mij begeleidde (en nog steeds) om een start te maken met het boek.
Ik pakte de pen en ben aan de slag gegaan. Al snel kwam ik erachter, dat het concept mij toch niet aansprak. Na dieper speurwerk op internet, bij boekhandelaren en bibliotheken, bleek een boek over de geschiedenis van het Nederlandse profvoetbal niet uniek. Het zou niet het boek worden dat ik voor ogen had, omdat ik liever een actueel boek wil schrijven in plaats van een opsomming van weetjes, wie het eerste doelpunt scoorde in het Nederlandse profvoetbal, de eerste Nederlandse profclub etc.. Grappig, maar het zou in mijn ogen te weinig toevoegen aan dat wat er al was.
Ik bracht de stapels boeken weer terug naar de bibliotheek en ben mijn hoofd gaan legen om vervolgens een ‘plan b’ te bedenken. Ik bedacht een aantal thema’s, die het Nederlandse profvoetbal en Oranje heden ten dage bezighouden, waarbij ik benieuwd ben naar de visie van experts. Ik besloot om sleutelfiguren, zoals ex-internationals, bestuurders en opinieleiders te gaan benaderen voor een interview en ze de thema’s voor te leggen die actueel en veelbesproken zijn, aangaande het Nederlandse profvoetbal en Oranje. Aangezien voetbal voor iedereen is, heb ik de stof aangevuld met het G-voetbal, Nederlands vrouwenvoetbal en de homo-acceptatie in het voetbal.
Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds positief verrast, dat ik in de zomer van 2015 mijn eerste blog voor Rijnconsult schreef en op 1 maart 2017 mijn eerste voetbalboek ‘Bijna buitenspel’ wordt gelanceerd!
Doordat mijn leven anders is gelopen, was er helaas geen profvoetbalcarrière weggelegd, maar dat ik op dit niveau iets terug kan doen voor de voetballiefhebber, maakt me ontzettend trots!
Met mijn updates houd ik jullie op de hoogte over de voortgang van dit project, dus schrijf je snel in!
Michel Hollander
Profvoetbalpraat