Michael van Praag is op zijn weg naar hoogste voetbalbaas van de UEFA in de eindsprint gevallen. Niet echt een verrassing. Ik probeer het te duiden. De UEFA is een internationale organisatie. Komen we op relaties en regels, maar er zijn ingewikkelder woorden voor, dat veel cultuurverschillen en zaken in een internationale context duidt. Vooral ook in de voetbalwereld.
Relaties
Er is een betrekkelijk klein deel van de wereld waar regels belangrijker zijn dan relaties, zeg in Noordwest Europa. Een voorbeeld, cultuurexpert Fons Trompenaars heeft in tientallen landen aan duizenden mensen jarenlang de volgende casus voorgelegd. In het kort, je zit met een vriend in de auto, bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd, en die rijdt te hard een voetganger aan. Zijn advocaat zegt dat als je verklaart dat jouw vriend niet te hard reed, de strafmaat voor hem mee kan vallen. De meeste mensen in Noord-Europese landen gaan daar niet in mee. Je voelt hem al aankomen, in zeg Zuid-Europa ligt dat anders. Als de verscherpte vraag met het gegeven dat de voetganger overlijdt aan de orde is, verwijdt de culturele kloof zich alleen maar.
De regels
Het spel volgens de regels, zoals Van Praag dat netjes heeft gedaan, levert niets op zodra je naar het Zuiden afzakt. Alle lof voor Van Praag, karakter, maar het werkt in verreweg de meeste landen in Europa en overigens nog meer in de rest van de wereld totaal niet. Daar gaat het om onvoorwaardelijk investeren in relaties, daar win je de (voetbal)oorlog mee. Het is niet anders.
Erwin van de Pol is organisatie-adviseur bij Rijnconsult en schrijft al 30 jaar voor diverse kranten en bladen over bestuurlijke en internationale zaken. Voor Hard Gras en Panenka schrijft hij voetbalverhalen en aan de zijlijn blogt hij ook voor Hard Gras. Speelde bij Stormvogels en RKVV Velsen en is al meer dan 50 jaar hartstochtelijk Telstar-supporter (en vanwege een Romeins intermezzo, ook een beetje van AS Roma).