Bijna de Bram Moszcowicz van de trainers

By Erwin van de Pol | Voetbalorganisaties

feb 21 2017

Kees Kist is een uitzondering

Begin 2017 waren er 546 gecertificeerde trainers. Daar zat Edgar Davids nog niet bij. Die heeft UEFA Pro Coach-diploma betaald voetbal en van die trainers is het overgrote deel vroeger zelf in het betaalde voetbal speler geweest. De aanmeldingen voor de bijbehorende cursus overtreffen het aantal plaatsen ruimschoots met het dubbele. Niks sigarenboer of de textiel in. Alleen voormalig Europees topscorer Kees Kist staat nog op de markt met schoenen.

Dick Advocaat bijna de Bram Moszcowicz

Maar er zijn geen 546 profclubs. De licentie- en dispensatie problematiek van ex-spelers blijft opspelen. De UEFA stelt eisen rond bijscholing en in januari was Fenerbahe coach Dick Advocaat bijna de Bram Moszcowicz van zijn beroepsgroep. Hij had zijn punten voor bijscholing niet gehaald, omdat hij niet naar bijeenkomsten wilde of kon gaan. In het AD van 18 januari: “Hoe is het in godsnaam mogelijk, denk ik dan. Het is een middeleeuws systeem, het slaat nergens op. De regeltjes dit en de regeltjes dat, maar ondertussen zorg ik met deze baan wel voor werkgelegenheid voor twee andere trainers”.

Alleen Johan Cruijff haalde als speler én coach echt de top

De UEFA heeft hem gered met dispensatie. Aan de ene kant is er de wens voor professionele inbedding van de ex-topspelers, aan de andere kant zijn het vrije jongens die zichzelf altijd goed genoeg vinden en dat soms ook bewijzen. Het zijn twee werelden die ook de komende jaren niet bij elkaar gaan komen. Advocaat’s verwijzing naar de middeleeuwen is treffend en leidt ons in gedachten naar het gildesysteem. Als trainer een ambacht is, dan mag je daar om ongelukken te voorkomen en om de kwaliteit te borgen eisen aan stellen. Maar het blijft ingewikkeld. Net als Beenhakker, Van Gaal en Hiddink, om er maar een paar te noemen, was Advocaat als trainer veel succesvoller dan als speler. Er is maar één speler en later coach die in allebei echt de top haalde: Johan Cruijff*.

 

* meer over Cruijff als trainer is te lezen in Hard Gras 112 van deze maand.

About the Author

Erwin van de Pol is organisatie-adviseur bij Rijnconsult en schrijft al 30 jaar voor diverse kranten en bladen over bestuurlijke en internationale zaken. Voor Hard Gras en Panenka schrijft hij voetbalverhalen en aan de zijlijn blogt hij ook voor Hard Gras. Speelde bij Stormvogels en RKVV Velsen en is al meer dan 50 jaar hartstochtelijk Telstar-supporter (en vanwege een Romeins intermezzo, ook een beetje van AS Roma).