Discriminatie?

By Thomas Pruijsen | Discriminatie

jan 20 2016

Zing een liedje voor mij

Discriminatie in het voetbal

Bestaan er gradaties binnen discriminatie? Ik vind het nummer “Seven Nations Army” van The White Stripes echt één van de beste nummers die er bestaat, maar ik kan er helaas niet meer naar luisteren, doordat overal waar ik ben, de tekst “Alle Duitsers zijn Homo” eroverheen wordt gezongen. Dit is zowel het geval bij moeders met kinderen, door dronken lui bij uitgaan, als in de voetbalkantines of voetbalstadions. Als ik er iets van zeg, krijg ik vaak te horen: “Maar mijn buurman is ook homo hoor, niets mis mee” of “ Alleen de Duitse homo’s zijn van de verkeerde kant”, met een schaterlach daarna.

Oerwoudgeluiden

Vol ongeloof keek ik zondag 17 januari 2016 naar de wedstrijd ADO-Ajax. Ik ging er eens goed voor zitten op deze koude zondag. Als Feyenoorder hoopte ik op een mooi voorprogramma voor de kraker van Feyenoord-PSV. Alles kon deze middag bepalen of Feyenoord nog mee zou doen om de titel of dat ze  wederom af zouden haken. Ik zag in het voorprogramma een pover ADO en een matig Ajax, dat het in de tweede helft nog vrij lastig kreeg. Maar daar ging het allang niet meer om bij deze wedstrijd. Er waren namelijk oerwoudgeluiden te horen, constant gericht aan de donkere voetballer van Ajax, Bazoer.

Het gebeurt niet vaak, maar de oerwoudgeluiden waren zo duidelijk te horen op de televisie, dat mijn aanmoedigingen voor ADO veranderde in verbolgenheid en haast pro Ajax werden. Er ontstond ophef op de sociale media, in de studio op televisie en op alle nieuwskanalen, ik begreep deze ophef volledig. ADO Den Haag had zelf een aantal donkere spelers als Schaken en de niet geheel blanke coach Henk Fraser. Het was even of ik mij in een Oostblokland waande of zoals in de media werd verkondigd, dat er weer een stap van 25 jaar terug in de tijd werd gedaan.

Is een banaan strafbaar?

Gelukkig is de tijd echter behoorlijk veranderd, en kunnen de daders goed worden opgespoord met camerabeelden. Dat de FIFA hier ook actief mee bezig is, is wel gebleken aan de NO TO RACISM reclamespotjes waarmee je wordt dood gegooid, of de vele boetes die ze uit schrijven, bijvoorbeeld toen Feyenoord supporters, als zo vaak, met bananen in het publiek zaten en deze bij een ingooi bij een donkere speler terecht kwam. Dat dit nogal ongelukkig was is zacht uitgedrukt, maar deze bananen zijn vrijwel altijd in dat vak en hebben nooit een racistische betekenis gehad naar mijn mening. Maar ik geef toe, het was erg ongelukkig.

Kortom, het is erg mooi dat er zo wordt opgetreden tegen rassendiscriminatie, wat geheel uit de stadions verbannen moet worden. Hoewel ik mijzelf altijd gelukkig prijs als ik zie hoeveel mensen hier boos om worden en dat iedereen dit veroordeelt, word ik natuurlijk nog wel verdrietig van het feit dat dit voorkomt. Het zijn er maar enkelen, waarvan ik hoop dat ze deze daders weten te pakken. Ik vraag mij tegelijkertijd af, of dezelfde ophef zou ontstaan als in plaats van oerwoudgeluiden jegens ras, iets werd gezongen over iemands geaardheid.

Gaan spelers nu ook al zingen?

Onlangs zong Benito Raman, speler van KAA GENT de tekst “Alle boeren zijn Homo”, verwijzend naar de supporters van Club Brugge. Hoewel de speler gelijk werd geschorst voor een wedstrijd door zijn eigen club en hier een extra wedstrijd van de Belgische voetbalbond bovenop kwam, werd de tekst enthousiast overgenomen door supportersgroepen van Anderlecht en enkele andere Belgische clubs. Het kwaad was dus allang weer geschied.

De schorsing was een eerste teken, maar net als dat de wedstrijd ADO-Ajax stil gelegd had moeten worden, mag er ook eens streng opgetreden worden tegen de spreekkoren vanaf de Nederlandse tribune. Dat in Nederland het woord homo nou eenmaal als makkelijk gebekt scheldwoord wordt gebruikt, is naar mijn inziens geen geldend argument. 30 jaar terug gold dat ook jegens de donkere medemens en voor oerwoudgeluiden. Gelukkig beseffen we nu 30 jaar later dat dit absoluut uit den boze is. Gaat dit besef ook eens doordringen in de Nederlandse maatschappij en in Nederlandse supportersgroepen? Of blijven wij deze zogenaamd ludieke spreekkoren gedogen?

No to discrimination

Benieuwd of de gebruikelijke reactie jegens mij als Feyenoorder “Alleen homo’s lopen hand in hand” eens achterwege kan worden gelaten. Om te beginnen onder deze blog, want er zijn meer homo’s die meedoen en genieten van dit spelletje dan jullie denken en nee, niet alleen vanwege de mooie mannen. Dat je er vrijwel geen kent, ligt misschien wel aan de spreekkoren die wekelijks op televisie en in stadions te horen zijn, maar waar geen ophef over ontstaat.” Is dit dan geen discriminatie?”, is voor mij dan altijd een vraag die zich in mij oproept. Laten we leren uit het verleden, en er in plaats van NO TO RACISM, NO TO DISCRIMINATION van maken. Volgens mij is die tijd nu aangebroken.

Thomas

About the Author