De KNVB wil tijdens het bekertoernooi met meer video-arbitrage te gaan testen. De plussen en minnen.
Wat zijn de voor- en nadelen van deze scheidsrechter 2.0? Het boek Bijna buitenspel staat uitgebreid stil bij video-arbitrage. Michel Hollander interviewde 21 toppers uit de voetbalwereld over onder meer de toekomst van het Nederlandse profvoetbal en Oranje.
HANS VAN BREUKELEN (ex-international): ‘Zet technologie in voor een eerlijker verloop’ (interview is opgenomen vóór de aanstelling als TD bij de KNVB)
Gebruik technologie om wedstrijden eerlijker te laten verlopen en geef de coaches twee momenten per wedstrijd de kans om bij de vierde official te vragen wat er aan de hand is, als de coach het niet eens is met een beslissing van de scheidsrechter. De beelden kunnen worden bekeken en de wedstrijd kan daarna weer verder. Bij hockey en rugby weet men niet beter. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn met de technologie die we hebben. De reden waarom de FIFA en de UEFA dit nooit hebben doorgezet, is omdat ze dan geen invloed meer kunnen uitoefenen. Als je fair play en ‘respect’ als slogans hebt, dan moet je om tegemoet te komen aan dat respect en die fair play de technologieën als eerste gaan gebruiken.
BERRY VAN AERLE (ex-international): ‘Voetbal moet geen videospelletje worden’
Doellijntechnologie zou al veel schelen. Het komt nog té vaak voor dat een doelpunt onterecht wordt gegeven of afgekeurd. Videoarbitrage zie ik minder zitten. Voetbal moet zijn charme blijven houden. Het moet geen videospelletje worden.
De scheidsrechter neemt een beslissing en dat moet zo blijven. Anders krijgen we voetbalwedstrijden met zuivere speeltijd. ‘We moeten vijf minuten naar de sliding kijken’ of ‘Was het wel of geen geel?’… Dat is te gek voor woorden.
DANNY HESP (voorzitter VVCS): ‘De video-arbiter moet alleen ingrijpen op cruciale momenten’
Ik sta positief tegenover video-arbitrage, maar het heeft ook nadelen. Alles wordt gezien en je moet voorkomen dat een wedstrijd twee uur gaat duren. De video-arbiter moet alleen ingrijpen op cruciale momenten, zoals buitenspelsituaties voorafgaand aan een doelpunt. Of een grove overtreding en het wel of niet toekennen van een penalty. Maar niet bij elk duwtje of een tackle op het middenveld. Hier moeten juiste beslissingen in worden genomen.
HARRIE TIMMERMANS (voorzitter supportersvereniging PSV): ‘Doellijn-technologie is een begin’
Er kunnen veel problemen worden voorkomen als de oerconservatieve voetbalwereld zich meer zou openstellen voor technologie. Doellijntechnologie is een begin. Buitenspelsituaties kunnen ook aan een computer worden overgelaten. Met de mogelijkheden voor zijlijndetectie, achterlijndetectie en video refereering is het niet meer van deze tijd om grens- en lijnrechters te hebben. Het voetbal wordt steeds sneller, waardoor veel situaties niet meer voor het menselijk oog waarneembaar zijn.