Let’s go FIFA

By Erwin van de Pol | Voetbalorganisaties

jun 08 2016

Erwin van de Pol

Let’s go FIFA! Let’s go FIFA! We zien de beelden van Sepp Blatter met zijn vuisten omhoog nog voor ons, maar wat is het speelveld van die FIFA? Met de Verenigde Naties is de FIFA de meest internationale organisatie die er is. Dat betekent dat allerlei culturele aspecten een enorme rol spelen.

Even voorstellen

Ik ben Erwin van de Pol, organisatie-adviseur bij Rijnconsult.  Ik schrijf al 30 jaar voor diverse kranten en bladen, over bestuurlijke en internationale zaken. Voor Hard Gras en Panenka schrijf ik verhalen en aan de zijlijn blog ik ook voor Hard Gras. Ik wil die drie zaken met elkaar verbinden door blogs te schrijven op Profvoetbalpraat. Last but not least, ben ik al meer dan 50 jaar hartstochtelijk Telstar-supporter!

Een vrouw als FIFA baas

Culturele verschillen gaan niet alleen over in reisgidsjes beschreven gewoonten in verre landen of “het gezamenlijk eten van in de bietensap gemarineerde kringspier van de gorilla, is het hoogste blijk van vriendschap in dit deel van de wereld”. Dat allemaal niet. Waar het om gaat bij cultuurverschillen, zijn zaken als de verschillen in omgang met tijd, emoties, macht, regels, onzekerheid, individualisme en relaties  met alle tegenpolen in die begrippen die je maar kan bedenken.

Laat ik er één invalshoek uit halen, die tussen mannelijke en vrouwelijke waarden. De voetbalwereld waardeert mannelijke waarden als geld, ambitie en uitdaging. Landen die daar hoog op scoren zijn Japan, Mexico en Blatterland Zwitserland. Daartegenover staan naties, die vooral vrouwelijke waarden borgen als samenwerking, welbevinden en zekerheid, zoals de Scandinavische landen.

Dit is een belangrijk verschil in internationale organisaties dat tot problemen leidt als je het niet ziet. Sommige mensen zien het pas als ze het door hebben, om het op z’n Cruijffs te schrijven.

Van die vrouwelijke waarden, daar heeft de FIFA geen last van. Vrouwelijkheid is tot nu toe afwezig bij voetbalbonden, bij allemaal en in alle opzichten.  Daarom zou een vrouw als FIFA baas een prima oplossing zijn om de boel eens op te schudden. Angela Merkel zal toch niet altijd Bundeskanzlerin blijven?

About the Author

Erwin van de Pol is organisatie-adviseur bij Rijnconsult en schrijft al 30 jaar voor diverse kranten en bladen over bestuurlijke en internationale zaken. Voor Hard Gras en Panenka schrijft hij voetbalverhalen en aan de zijlijn blogt hij ook voor Hard Gras. Speelde bij Stormvogels en RKVV Velsen en is al meer dan 50 jaar hartstochtelijk Telstar-supporter (en vanwege een Romeins intermezzo, ook een beetje van AS Roma).