Plus of G, een beperking van de beperking

By Frank Engelbart | G-voetbal

sep 14 2016

20160603-180804-1682-highG-Voetbal bestaat al vele jaren. Wat velen niet weten, is dat de G niet voor Gehandicapt staat, maar gewoon de eerstvolgende letter na de F (van F-pupillen) was. De definitie is door de KNVB vastgelegd: ‘voetbal voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking’.

Waar zitten de verschillen met ons Voetbal+? Ik pak de twee belangrijkste er uit.

1. Elke beperking is een plus

G-voetbal heeft meestal de directe associatie met verstandelijke beperking. Wij vinden dat een beperking van de beperking. Wij vinden dat iedereen met een beperking welkom is: verstandelijk, sociaal-emotioneel, lichamelijk. En de combinaties daartussen. Elke voetballer die vanwege één of andere beperking niet mee kan in een regulier team, moet bij ons mee kunnen voetballen.  Want zo wordt een klassieke min al snel een mooie plus.

2. Spelplezier gaat boven spelregels

Er zijn diverse regels die de basis vormen voor een G-voetbalwedstrijd. Zoals spelen met zeven tegen zeven op een half veld, met pupillen-goals, strafschoppen na afloop en spelers zijn herkenbaar in clubkleding. Tot zover niks nieuws. Wat wij toevoegen, is dat er voor en tijdens een wedstrijd er min-of-meer continu overleg is tussen coaches van beide partijen en de scheidsrechter, waarbij er regels aangepast kunnen worden: speler erbij, speler eraf, extra keeper, trainer in het veld om een speler te begeleiden, etc. Doel is daarbij, om een gelijkwaardige wedstrijd te krijgen waarin elke speler –ongeacht zijn voetbalcapaciteiten- in staat is succesvol te zijn.

Gelukkig zijn er meer clubs die er zo in zitten. In onze regio Nijmegen zijn er inmiddels een tiental clubs, met support van NEC Doelbewust, die elkaar hebben gevonden en de ruime definitie aanhangen. We hebben onze kernwaarden gedefinieerd en inmiddels ook een onderlinge competitie gestart. De KNVB is hiervan op de hoogte en we zijn in overleg met de KNVB om te kijken of – en zoja hoe-  we onze voetbal+ gedachte een plek kunnen geven in de KNVB-structuren en –regels.

Ik heb daar alle vertrouwen in, omdat we het namelijk allemaal erg eens zijn over de filosofie van G-voetbal én Voetbal+:  ‘normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet.’

Frank Engelbart

About the Author

Vader van Ivar (en nog twee zonen, die niet voetballen). Mede-oprichter, trainer en coach Beuningse Boys Voetbal+. Partner bij organisatie adviesbureau Rijnconsult