Jessica Westdijk: Ajax-fan in hart en nieren

By Jessica Westdijk | Nederlands vrouwenvoetbal

mei 02 2016

Jessica2

Meer kansen voor het vrouwenvoetbal. Dat is de droom van Jessica Westdijk.

De eredivisie voor vrouwen is inmiddels alweer negen jaar onderweg. Het was de bedoeling dat deze competitie uit zou groeien tot een volwaardige competitie, met een flink aantal clubs. Dat bleek moeizaam te gaan. Grote eredivisieclubs als Feyenoord namen niet de moeite om te investeren in een vrouwenelftal. De Nederlandse competitie ging daarom drie seizoenen lang samen met de BeNeLeague. Ook die competitie kende problemen.

Opgedoekt

Tijdens het tweede seizoen in de BeNeLeague trok VV Sint-Truiden zich terug en werd FC Utrecht halverwege het seizoen uit de competitie genomen, vanwege het faillissement. Er kwam nog een derde seizoen, maar al snel werd besloten, dat de BeNeLeague opgedoekt zou worden. De Nederlandse clubs en de KNVB konden namelijk geen akkoord bereiken over de clubfinanciering.

Mijn naam is Jessica Westdijk, Ajax-fan in hart en nieren en groot voetballiefhebber in het algemeen. Daarnaast ben ik eigenaar van Ajax1.nl, waar we sinds 1 januari 2016 ook aandacht besteden aan de Ajax Vrouwen, omdat we vinden dat ook dit elftal serieuze aandacht verdient. Ik ben het vrouwenvoetbal nóg nadrukkelijker gaan volgen, mede door de deelname van het Nederlands vrouwenelftal op het WK 2015 in Canada en het Olympisch Kwalificatietoernooi, dat in maart 2016 plaatsvond in Nederland.

The Magnificant 7

De Eredivisie voor vrouwen bestaat anno 2016 uit slechts zeven clubs: ADO Den Haag, Ajax, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV, FC Twente en Telstar. Om toch tot een degelijk aantal wedstrijden te komen, spelen de clubs maar liefst vier keer tegen elkaar. Twee keer tijdens de eerste seizoenshelft en twee keer tijdens de tweede seizoenshelft.

Lang niet alle clubs zijn aan elkaar gewaagd. De vrouwen van PEC Zwolle hebben na 20 duels pas één overwinning geboekt en sc Heerenveen won bijvoorbeeld pas drie keer, terwijl Ajax al op 15 overwinningen staat. Het zal één van de redenen zijn, dat de tribunes nog niet volstromen, want meestal zitten er maar een paar honderd toeschouwers. Dat is dan de ‘harde kern’, bestaande uit gezinnen, familie en een groep volwassenen met trommels en vlaggen.

FC Twente – FC Barcelona

Toen FC Twente in november 2015 tegen FC Barcelona speelde voor de Champions League, zaten er ruim 14.000 toeschouwers in de Grolsch Veste. Het kan dus wél. Dit is immers het podium, waar het vrouwenvoetbal écht hun gezicht kan laten zien en er ontstaan wellicht méér kansen voor het vrouwenvoetbal.

De komende tijd zal er geregeld een blog over het Nederlands vrouwenvoetbal en de Ajax vrouwen van mij op Profvoetbalpraat verschijnen.

Veel plezier bij het lezen van mijn blogs.

Jessica

About the Author

(1) comment

Add Your Reply