Wereldwijd zijn er zo’n 300 miljoen geregistreerde voetballers. Deze voetballers krijgen volgens onderzoek van de FIFA gemiddeld 1,5 blessure per seizoen. Het is geen wonder, dat er wereldwijd congressen worden gehouden, om de medische zorg voor voetballers te verbeteren. Sinds 2005 specialiseer ik me in, zoals ik het zelf noem, voetbalfysiotherapie. In deze blog zal ik mezelf voorstellen en een korte introductie geven over mijn visie op de medische en preventieve zorg voor voetballers.
Geen voetbal maar hockey
Ik ben opgegroeid op de voetbalvelden van DWO en DSO in Zoetermeer. Rond mijn twaalfde werd mijn vader bij de jeugdopleiding van ADO Den Haag teammanager van Eljero Elia en Wesley Verhoek. Ik koos er voor om te gaan hockeyen en werd goalie. Ik speelde op landelijk niveau bij HDM. In de B-jeugd kreeg ik een ernstige knieblessure. Ik besloot om met hockey te stoppen en fysiotherapie te gaan studeren.
ADO Den Haag
In augustus 2005 begon ik bij ADO Den Haag als verzorgster van de D2. Robin Buwalda (verdediger NEC) speelde toen in dat elftal. Hij was één van de 180 jongens die ik gedurende tien jaar bij wedstrijden van ADO Den Haag zou begeleiden. De laatste drie jaar bij ADO Den Haag was ik fysiotherapeut van de jeugdopleiding en verantwoordelijk voor de fysieke gesteldheid van de jeugdspelers. Ik behaalde mijn Master of Science in de sportfysiotherapie. Ik specialiseerde me niet alleen in de fysiotherapie, maar ik was ook druk bezig met kennis op doen in alles wat er bij voetbal komt kijken: van voeding tot slaap en van ouders tot zaakwaarnemers.
Een bedrijf was geboren!
In augustus 2014 kregen mijn werkzaamheden een andere wending. Jongens die ik bij ADO Den Haag had begeleid, belde me op met de vraag of ik ze ook wou behandelen toen ze niet meer bij ADO Den Haag speelden. Mijn bedrijf, BeFootball, was geboren. BeFootball en mijn werkzaamheden bij ADO Den Haag kon ik niet meer combineren. Na tien jaar besloot ik in juni 2015 bij ADO Den Haag afscheid te nemen. Met BeFootball wil ik niet alleen goede zorg bieden bij blessures, maar vooral voetballers motiveren om alles uit zichzelf te halen!
Niet zomaar profvoetballer
Om een voetballer het maximale uit zichzelf te laten halen, moet je verder kijken dan de oppervlakte. Wanneer wordt een talent wel of geen profvoetballer? Wat heeft hij zelf in de hand? Het is een totale pakket van talent, fysieke gesteldheid, mentale balans en de wil om ervoor te gaan. Als voetbalfysio ben ik ervan overtuigd, dat heel veel talenten nóg beter presteren, als ze maar een klein beetje meer kennis zouden hebben van hun lichaam. Ik ben voetbalfysio, maar ik hou niet van blessures! Gek? Nee hoor, ik leer liever voetballers hoe ze blessures kunnen voorkómen. Want een voetballer staat toch veel liever op het voetbalveld dan op de crosstrainer bij de fysio?! Daarom vind ik het belangrijk om bereikbaar te zijn voor profs uit het hele land, die ik begeleid en behandel. Ze kunnen dagelijks bij mij terecht met vragen over hun lichaam en voeding. Niet alleen om fit te blijven, maar ook om de optimale prestatie te leveren. Wist je bijvoorbeeld dat een tekort aan water, lijdt tot snellere spiervermoeidheid, waardoor je minder goed presteert?
Wat is er mooier om van je werk topsport te maken!? Lees met mij mee over de ontwikkelingen en over recente of opvallende gebeurtenissen!
Annemieke van Osch