‘Er voetballen meer meiden dan dat er hockeyen’

By Leonne Stentler | Nederlands vrouwenvoetbal

nov 05 2016

leonne-12

De groeiende populariteit van vrouwenvoetbal betekent meer dan alleen meer spelers, betoogt Leonne Stentler.

“Het vrouwenvoetbal groeit hard hè? Er voetballen nu al meer meiden dan dat er hockeyen”. Mooi dat er door veel mensen wordt gerefereerd aan het groeiende aantal voetbalmeisjes, maar voor mij betekent de ontwikkeling van vrouwenvoetbal veel meer dan alleen deze groei. Ik kom uit een tijd waarin ouders om mij heen hun dochter verboden om te voetballen. Waar Oranje internationals moesten strijden om ook na hun 14e tussen de jongens te mogen voetballen. En waarin ik het enige meisje was op de voetbalclub.

Het was een feest om via het Jeugdplan van de KNVB met andere meiden in een districtselectie te mogen spelen. Er waren er meer zoals ik! Maar tot ik bij ADO Den Haag speelde, was het nog best gek om als meisje te voetballen. Wat een razendsnelle ontwikkeling, als je ziet wat er nu allemaal van de grond komt.

Vrouwproof

leonne-13Wat hoorde ik nou laatst? Er zijn al clubs waar men rekening houdt met hun vrouwelijke leden. In het bouwen van nieuwe clubhuizen en er zijn veel meer (schone) vrouwentoiletten. Kleedkamers die van binnenuit op slot kunnen en waar er een schot voor de doucheruimte wordt gemaakt, omdat er wel eens iemand ‘per ongeluk’ de kleedkamer in komt lopen. Te gek om te horen, dat meiden op deze manier hun intrede doen bij de vroeger zo conservatieve ‘mannenclubs’. Je ziet ook dat zulke clubs als een magneet nieuwe (vrouwelijke) leden aantrekken. Zelfs zo veel, dat er niet genoeg velden zijn door deze snelle groei.

Revancheleonne-9

Natuurlijk hebben de Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) die ook voor vrouwenvoetbal hebben gekozen hier een behoorlijk steentje in bijgedragen. Alhoewel het voor veel van deze clubs best een opgave is om te ontdekken waar de duurzaamheid van vrouwenvoetbal zit, ben ik onzettend blij dat zij nog steeds vertrouwen hebben in het vrouwenvoetbal. We komen steeds dichterbij de Europese top. Doordat FC Twente dit jaar alweer tot de laatste 16 in de Champions League is gekomen, verdient Nederland steeds meer punten. Het duurt niet lang meer, voordat er twee Nederlandse teams mee kunnen doen aan dit lucratieve toernooi. Dat is toch de droom van iedere voetbalster!? Op woensdag 16 november 2016 weten we of FC Twente revanche heeft genomen op FC Barcelona. Dan is de return in de Grolsch Veste, met mooie Liona LED boarding. Bij zijn is meemaken!

EK in eigen landleonne-10

Niet alleen bij FC Twente staan er mooie wedstrijden op het programma. Wat dacht je van het EK van 2017 komende zomer!? De OranjeLeeuwinnen mogen op het hoogste podium strijden in eigen land. Wat een voetbalfeest gaat dat worden! De beste voetbalsters en landen zullen aan Nederland hun kwaliteiten tonen. Hopelijk komen de OranjeLeeuwinnen heel ver en gaat het Oranje legioen achter hen staan. Zoals tijdens de halve finale op het EK in Finland! Als je het over ontwikkeling hebt, dan zou het EK 2017 wel eens de meest zichtbare zijn en misschien wel de meeste impact hebben.

Voetbalmeisjes

Maar geen top zonder breedtesport. Terug naar de clubs met vrouwproof kleedkamers en steeds groter wordende ledenaantallen. Deze clubs zijn het fundament voor deze ontwikkelingen. Clubs zoals het multiculturele FC Athena, de club die centraal staat in de nieuwe serie Voetbalmeisjes! Hoe vet is dit, een serie over voetbalmeisjes. Een en al herkenning, toen ik onlangs de eerste vier afleveringen had gezien. Alle facetten van meidenvoetbal komen erin terug. Een team met alle soorten en maten voetbalmeiden die je tegenkomt op een gemiddelde club. Dit benadrukt de kracht van voetbal, want voetbal is voor iedereen! Ongeacht welke culturele achtergrond of seksuele geaardheid. Dit zijn voor mij de ontwikkelingen die benadrukken hoe goed het gaat met vrouwenvoetbal. Van enige meisje op de club, naar alle soorten en maten voetbalmeiden in 1 team en zelfs in een prachtige televisieserie!

Welkom in het nu.

Lees met mij mee over de ontwikkelingen, over recente of opvallende gebeurtenissen in het vrouwenvoetbal!

Leonne Stentler

About the Author