jun 28 2016

Depositphotos_36721633_originalRacisme is een smet op het voetbal. Een onderwerp waar relativering niet bij past. Voetbalbonden zien het probleem, maar worstelen met de aanpak. Toch kreeg ik tijdens het EK iets mee, wat me deed glimlachen.

Frankrijk – Ierland

Ik vergeet het bijna, maar Frankrijk – Ierland begint. Ben een tweede helft kijker, die is meestal spannender dan de eerste. Opeens staat Michèle voor me, mijn Franse buurvrouw. Ze heeft een fles champagne bij zich en wil met mij voetbal kijken. Ik ben verrast en verbaasd. Ze houdt niet van voetbal en drinkt geen alcohol. Die fles champagne is dus voor mij en ik zal vandaag in de woorden van Carmiggelt minstens een Franse geheelonthouder worden, één fles wijn per dag. Ze vindt het wel gezellig om met mij naar voetbal te kijken, het Franse elftal dan. Ik ben vaak best wel gezellig, maar wat ze nog niet weet is dat dat tijdens een spannende voetbalwedstrijd wel mee valt. En met vrouwen voetbal kijken betekent geouwehoer. Mannen doen dat voor en na de wedstrijd, net als op de tv.

Het volkslied

Michèle is ontwapenend. Als ik haar zie, word ik altijd een beetje wee. Opgegroeid in Afrika en in een je weet wel buitenwijk van Parijs en zo kleedt ze zich ook. Ze had een keer een zwart-wit gestreepte trui aan. ‘Juventus’! zei ik. ‘Ja, staat jong hè’. Dat was tot nu toe ons contact over voetbal.

Het Franse volkslied. Michèle veert direct op, fles nog in de arm en ze zingt uit volle borst mee. De camera glijdt langs de hoofden van de spelers. De Marseillaise verflauwt, althans in mijn huiskamer. Ze zingt niet meer en kijkt vertwijfeld naar mij. Haar donkere gezicht verstrakt, de rastavlechtjes in haar kroeshaar gaan niet meer op en neer.

“Ils sont tous noir! Ze zijn allemaal zwart!” Ze wist het nog niet.

Erwin van de Pol

About the Author

Erwin van de Pol is organisatie-adviseur bij Rijnconsult en schrijft al 30 jaar voor diverse kranten en bladen over bestuurlijke en internationale zaken. Voor Hard Gras en Panenka schrijft hij voetbalverhalen en aan de zijlijn blogt hij ook voor Hard Gras. Speelde bij Stormvogels en RKVV Velsen en is al meer dan 50 jaar hartstochtelijk Telstar-supporter (en vanwege een Romeins intermezzo, ook een beetje van AS Roma).

(1) comment

Add Your Reply